Haber

Kazakistan’daki erken cumhurbaşkanlığı seçimlerinde katılım oranı yüzde 69,43 oldu

Kazakistan’da 6 adayın yarıştığı erken cumhurbaşkanlığı seçimlerinde iştirak oranı yüzde 69,43 olarak gerçekleşti.

Kazakistan Merkezi Seçim Kurulu, bugün ülke genelinde düzenlenen erken cumhurbaşkanlığı seçimlerine vatandaşların iştirak oranına ait ön sonuçları paylaştı.

Buna nazaran ülkede bulunan yaklaşık 12 milyon kayıtlı seçmenin 8 milyondan fazlası, oylarını kullanmak için sandık başına gitti.

Ülkede seçime iştirak oranı ön sonuçlara nazaran yüzde 69,43 olarak gerçekleşti.

Seçimde en çok oy kullanan eyaletler, güneydeki, yüzde 81,42 ile Jetisu eyaleti, yüzde 81,07 ile Kızılorda eyaleti ve yüzde 80,37 ile Türkistan eyaleti oldu.

Başkent Astana (yüzde 48,60) ve ülkenin en kalabalık kenti Almatı’da (yüzde 28,72) gerçekleşen düşük katılım oranı dikkati çekti.

Kazakistan halkı, gelecek 7 yıl boyunca ülkeyi yönetecek cumhurbaşkanını seçmek için bugün sandık başına gitti.

Sandıklar, aynı gün ülkenin yurt dışındaki temsilciliklerinde de açıldı.

Görevdeki Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev’in de ortalarında olduğu toplam 6 kişinin yarıştığı seçimlerde ülke tarihinde birinci defa cumhurbaşkanlığı seçimlerinde oy pusulasında “hepsine karşı” seçeneğinin yer alması ve adaylar ortasında 2 bayanın olması da dikkati çekiyor.

Ülkede yılın başında meydana gelen ocak protestolarının akabinde haziran ayında yapılan anayasa referandumu sonrası gerçekleştirilen bu seçimle ülkenin başına geçecek kişinin bir daha seçilme hakkı olmaksızın 7 yıllık tek devirle cumhurbaşkanlığı misyonunu üstlenmesi ve böylelikle gelecekte devlet sisteminde monopolleşme riskinin önlenmesi hedefleniyor.

Seçimleri 15 ülkenin seçim şurası liderinin yanı sıra Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT), Türk Devletleri Teşkilatı (TDT), Türk Lisanı Konuşan Ülkelerin Parlamenter Asamblesi (TÜRKPA), Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) üzere memleketler arası kuruluşlardan müşahede heyetleriyle toplam 642 yabancı gözlemci yerinde izliyor.

Ön sonuçların en geç yarın açıklanması beklenen seçimlerde, kesin sonuçlar 27 Kasım’a kadar yayımlanacak.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu