Haber

AFAD’da ‘deprem’ toplantısında 11 çalışma grubu oluşturuldu

AFAD’da ‘deprem’ toplantısında 11 çalışma grubu oluşturuldu

ANKARA’da Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin ile Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank başkanlığında yapılan toplantıda, deprem sonrası elde edilen veriler ve kısaca yapılması gerekenler ele alındı. , deprem sonrası orta ve uzun vadeli uzmanlar tarafından ele alındı. 20 akademisyenin katıldığı toplantıda yeni şehir planlama, lojistik, ağ yönetimi, eğitim, Ar-Ge, altyapı ve kritik yapılar, canlı faylar, çevreleme bandı, haritalama ve GIS başlıkları altında 11 çalışma kümesi oluşturuldu.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamaya göre, Türkiye’yi etkisi altına alan depremler sonrası uygulanacak politikalara temel oluşturmak üzere Ankara’da Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Kriz Koordinasyon Merkezi’nde toplantı düzenlendi. AFAD ve TÜBİTAK tarafından düzenlenen toplantıya Bakanlar Varank ve Alim’in yanı sıra AFAD Başkanı Yunus Sezer, TÜBİTAK Lideri Prof. Dr. Hasan Mandal, AFAD Sarsıntı ve Risk Azaltma Genel Müdürü Prof. Dr. Orhan Tatar ve Kandilli Rasathanesi katıldı. ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener katıldı. Toplantıda 20 akademisyen kendi alanları ile ilgili değerlendirmelerde bulunarak analiz önerilerini sundu.

YAPI STOKUNA İLİŞKİN POLİTİKALAR

Deprem bölgesinde yer seçimi süreçlerinde uzman akademisyen desteğinin yönetilmesi, deprem riski yüksek iller için acil eylem planları, tüm bilgilerin veri tabanında toplanması, mevcut yapı stoğuna ilişkin politika belirlenmesi gibi konular akademisyenler tarafından tartışıldı. Toplantıda ayrıca yapı kontrol hizmetlerinin geliştirilmesine yönelik öneriler sunuldu, mahalli idarelerde uzman teknik eleman istihdamı ele alındı, TÜBİTAK-AFAD ile Ar-Ge alanında iş birliği ele alındı. Kalite kontrol ve sismik tasarım gibi konuların da değerli olduğunu belirten Alım, atık ve asbest sorununu daha ilk adımda ele aldıklarını vurguladı. Bakan Varank, depremden etkilenen her alanda yenilikçi çözümlere ihtiyaç duyulduğunu da belirterek, özellikle imar ve imar alanlarında yenilikçi girişimlerde bulunulması gerektiğinin altını çizdi.

SAHADA 510 ARAŞTIRMACI

Depremin ardından ‘Doğal Afet Odaklı Saha Çalışması Acil Destek Programı’ başlattıklarını hatırlatan TÜBİTAK Lideri Mandal, “Şu anda sahada 59 farklı kurumdan 510 araştırmacının yer aldığı 119 proje yürütülüyor.” Projelerin tamamlanmasının ardından raporların kendilerine sunulacağını kaydeden Mandal, “Tüm veriler, AFAD ile birlikte çalıştığımız ortak bir veri merkezinde değerlendirilecek.” İŞBİRLİĞİ

AFAD Sarsıntı ve Risk Azaltma Genel Müdürü Tatar, deprem bölgesinde yer seçimi sürecinde akademisyenlerin bilimsel katkısının değerli olduğunu kaydederek, oluşturulan 11 alt çalışma kümesinde koordinatörlük yapacağını ve bu koordinatörlerin ortak çalışmalar yürüteceğini açıkladı. ilgili kurum ve kuruluşlarla Alt çalışma kümelerinden deprem ve deprem yönetimi konusunda katkı beklediklerini vurgulayan Tatar, “Burada alınan kararları uygulayıcılara aktararak daha sağlıklı adımlar atacağımızı düşünüyoruz.” Toplantıda yapılan görüşmeler sonucunda 11 adet alt çalışma grubu oluşturuldu. Araştırma kümeleri şunlardır: Mevzuat Geliştirme, Eğitim, Ar-Ge Bilgi Desteği ve İletişimi, Haritalama ve CBS, Aktif Faylar ve Yüzeysel Fay Haritalama, Jeoteknik ve Kütle Hareketleri, Yer Hareketleri, Sismik Tehlike ve Senaryo Depremler, Üstyapı, Altyapı ve Kritik Yapılar , Lojistik Ağ Yönetimi, Mülk ve Arsa Yönetimi, Planlama, Çevre ve Uygun Yer Seçimi.”

Toplantıya katılan bilim insanları, afet bölgelerini inceledikten sonra Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum ile görüşmeye geldi.

haber-ladik.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu