Ekonomi

ABD’nin 2023 savunma bütçesi Temsilciler Meclisi’nde onaylandı

ABD’nin 2023 savunma bütçesini içeren Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasası (NDAA), Temsilciler Meclisi’nde oy çokluğuyla kabul edildi.

ABD Kongresi’nin her iki meclisinden senatör ve temsilcilerin yer aldığı konferans komitesinin 858 milyar dolarlık savunma bütçesini içeren NDAA yasa tasarısını kesinleştirmesinin ardından yasa tasarısı Temsilciler Meclisi Genel Kurulu’nda oylandı.

Tasarı 80 milletvekilinin “hayır” oyu ve 350 milletvekilinin “evet” oyu ile kabul edildi.

Söz konusu tasarının yasalaşması için önce Senato Genel Kurulu’nda onaylanması ve ardından ABD Başkanı Joe Biden tarafından imzalanması gerekiyor.

Türkiye’nin F-16 almasına ilişkin şartlar kaldırıldı.

Tasarının son halinde, aralarında Kıbrıs Rum lobisine yakınlığıyla tanınan New Hampshire Temsilcisi Demokrat Chris Pappas, Florida Temsilcisi Cumhuriyetçi Gus Bilirakis, New York Temsilcisi Cumhuriyetçi Nicole Malliotakis ve Tasarının Temsilciler Meclisi versiyonuna eklenen ve kabul edilen New Jersey Temsilcisi Demokrat Frant Pallone. F-16 satışlarını kısıtlayıcı koşullara bağlayan hiçbir madde yoktu.

İlgili maddelerin kaldırılması, daha önce New Jersey Senatörü Bob Menendez ve Maryland Senatörü Chris van Hollen tarafından sunulan örnek unsurların NDAA tasarısının Senato versiyonuna dahil edilmemesinin ardından geldi.

Temsilciler Meclisi’nde kabul edilen söz konusu eklemelerle Türkiye’ye yeni F-16’ların ve F-16 modernizasyon kitlerinin Silah İhracatının Kontrol Kanunu kapsamında satılmamasına karar verilmiş ve bu konudaki muafiyet bağlanmıştır. aşağıdaki koşullara:

“Söz konusu satışın ABD’nin önemli ulusal güvenlik çıkarlarına temas etmesini ve bu silahların Yunan hava sahasını tekrar tekrar ihlal etmemesini sağlamak için Senato ve Temsilciler Meclisi’nin ilgili komitelerine somut adımlar sunulduktan sonra, başkan başvurabilir. bu maddeden bir muafiyet.”

Menendez ve van Hollen’in sunduğu maddeler Senato tasarısına eklenmezken, Pappas ve destekçilerinin sunduğu yasa tasarısı kabul edilerek 14 Temmuz’da Temsilciler Meclisi’ne eklendi.

F-16 süreci

Kongre’den bu adımın gelmesinde Washington’daki Dışişleri Bakanlığı’nın çabalarının etkili olduğu belirtildi.

Konferans komitesinde ilgili konuların kaldırılmasıyla birlikte ABD Kongresi’nin Türkiye’nin F-16 alımına bazı yasal kısıtlamalar getirme kozu ABD Kongresi’nin elinden alınmış oldu. Ancak silah satışının yapılabilmesi için idare tarafından yapılan satış tebligatına kongrenin itiraz etmemesi gerekir.

Öte yandan başta Menendez olmak üzere Türkiye karşıtı ve Rum lobisine yakın olduğu bilinen kongre üyeleri de Türkiye’ye F-16 satışını engelleyeceklerini her fırsatta açıklıyorlar.

Türkiye, ABD’den 40 adet yeni F-16 Block 70 savaş uçağı ve envanterindeki 80 uçak için modernizasyon kiti talep ediyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu