Yaşam

PEN ödüllü yazar Samar Yazbek’in kaleminden Suriye savaşını anlatan destansı bir roman: Çamur Gezegeni

Suriyeli gazeteci ve yazar Samar Yazbek’in yazdığı Çamur Gezegeni Ketebe Yayınları tarafından yayımlandı. PEN ödüllü yazarın iç savaşı bir kızın gözünden anlattığı kitap; Dili, kurgusu ve sıra dışı kahramanıyla ön plana çıkıyor.

Tüm yaşamını annesine, kardeşine, arkadaşına, odasına ve yatağına bağlı olarak geçiren Rima’nın savaşın ortasında kolundan uzanan bir iple sığındığı gizli gezegenleri ve rengarenk dünyayı okurken hatırlarsınız ki Bombalardan, kurşunlardan etkilenmeyen tek şey umutlar ve hayallerdir. Rima’nın dünyaya sorduğu rahatsız edici sorular boğazınızda düğüm oluyor.

Suriyeli yazar ve gazeteci Samar Yazbek, 1970 yılında Cebele’de doğdu. Tişrin Üniversitesi’nde edebiyat okudu. Suriye’deki televizyon kanallarına senaryolar yazdı. Cennetin Çocuğu, Kil, Tarçın ve Aynalarında adlı romanlarının yanı sıra Ateş Altındaki Kadın da Türkçeye çevrildi.

Ayrıca Suriye Devrim Günlükleri ve Geçiş: Suriye’nin Parçalanmış Kalbine Yolculuğum adlı kurgu dışı çalışmaları da bulunmaktadır.

Çok ödüllü yazar

Yazarın Suriye iç savaşıyla ilgili metinler yazdığı eserleri birçok dile çevrilerek Sofitel En İyi Yabancı Kitap Ödülü, PEN İfade Özgürlüğü Ödülü, PEN Tucholsky Ödülü ve PEN Pinter başta olmak üzere pek çok ödüle layık görüldü. Ödül.

Ketebe Yayınları tarafından dilimize kazandırılan Çamur Gezegeni, Suriye halkına büyük acılar yaşatan iç savaşın etkilerini ve tek istediği özgürce yürümek, fotoğraf çekmek ve hikayelerini yazmak olan Rima’nın mücadelesini anlatıyor.

Sayfa: 184

Olanlara dayanma gücü

Bilinç parlaması tekniğiyle ilerleyen ve Rima’nın gözünden anlatılan savaş tüm vahşeti ile devam ederken, kahramanımız Küçük Prens Alice, Kusursuzluklar Ülkesi’nde hayali yolculuklara çıkarak ve onunla birlikte hayata tutunuyor. Okuduğu Kur’an’ın hidayetidir.

Küçük Prens gezegeninden sık sık söz eden yazar, dört yaşından beri konuşamayan Rima’ya, en ağır bombardımanlar altında Kur’an’ı yüksek sesle okutarak her şeye dayanma gücü veriyor.

Yazar ve gazeteci Samar Yazbek

Kitap hakkında…

Rima, savaşın acı verici durumuyla kendine kitaplardan, kalemlerden ve kağıtlardan bir zırh yaparak baş etmeye çalışır. Annesini, erkek kardeşini, aşık olduğu genci ve tanıdığı hemen hemen herkesi kaybetse de zihninde yarattığı dünyadaki kitap kahramanlarıyla son ana kadar hayata tutunur ve hikâyesini adeta anlatır gibi anlatır. onun var olduğunu kanıtlamak için. Aslında onun hikayesi, savaşlarda bombalarla yok edilen binlerce çocuğun hayallerini ve umutlarını temsil ediyor.

Kitap sayfasının linki:

[email protected]

islahiye-ajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu