Haber

İsrail İç Güvenlik Teşkilatının eski başkanı Shabak: İç savaşın eşiğindeyiz

İsrail İç Güvenlik Teşkilatı Shin-Bet’in (Shabak) eski yöneticisi Nadav Argaman, Benjamin Netanyahu hükümetinin tartışmalı yargı düzenlemesi nedeniyle ülkenin iç savaşın eşiğine geldiğini söyledi.

Eski istihbarat şefi Argaman, katıldığı bir radyo programında, Yargıtay’ın hükümet üzerindeki denetimini kaldıracak ve önümüzdeki hafta Meclis’e gelmesi beklenen yasa tasarısını eleştirdi.

İsrail ordusunda görev yapan bazı yedeğin yargı düzenlemesine aykırı olarak gönüllü olarak görevden ayrıldığına değinen Argaman, “Bu korkunç yasa çıkarsa biz başka bir ülkeyiz. Dolayısıyla ‘demokratik ve Yahudi’ olarak tanımlanan devletle yaptığımız anlaşmaya uymak zorunda değiliz. Bu nedenle gönüllü yedek askerliği bırakmak doğru. Adım öyle. Bir diktatör veya diktatörlüğe değil, Yahudi ve demokratik bir devlete hizmet etmek için gönüllü oldum.” söz konusu.

Argaman, Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi ve Şabak Yöneticisi Ronen Bar’ın Netanyahu’ya “yeter” demesi gerektiğini söyleyerek, hükümetin yargı düzenlemesini “darbe” olarak nitelendirdi.

Argaman, “Hepimiz farklı hükümetlerle çalıştık ve farklı emirler aldık. Kimine çok, kimine az inandık, fark etmez. Burada yeni bir rejim değişikliği yaşanıyor. Geniş bir mutabakat sağlamayan her yasa İsrail devletini kaosa sürükler. Biz başka bir ülkeyiz, iç savaşın eşiğindeyiz” dedi. dedi.

İsrail medyasına göre aralarında savaş pilotları, denizaltı subayları, hava trafik kontrolörleri, seçkin komandolar ve sağlık görevlilerinin de bulunduğu 4.000’den fazla yedek asker, hükümetin adli düzenlemesini sürdürmesi durumunda seve seve görevi bırakacağını açıklamıştı.

Genelkurmay Başkanı Halevi, yedek askerlerin görevden ayrılmaya istekli olmasının ordunun “teyakkuzuna zarar verdiğini” açıkladı.

İsrail ordusu, göreve çağrıldıklarında bunu reddeden yedek askerlerin disiplin cezasına çarptırılacağını veya görevden alınacağını, ancak görevden ayrılmakla tehdit eden askerler hakkında herhangi bir işlem yapılmayacağını bildirdi.

Ülkede kadın ve erkekler için 3 yıl süreyle zorunlu askerlik var. Zorunlu askerlik hizmetini tamamlayan İsrailliler, gönüllülük yerine uzmanlık alanlarına göre her yıl sistematik olarak askerlik eğitimine çağrılıyor.

Ancak savaş pilotlarının ve diğer elit birliklerin yıl içerisinde eğitim ve operasyonlara daha sık katıldığı belirtiliyor.

Tartışmalı yargı düzenlemesi

İsrail Adalet Bakanı Yariv Levin’in 5 Ocak’ta açıkladığı “yargı reformu”, Yüksek Mahkeme’nin yetkilerinin kaldırılması ve yargı atamalarında söz sahibi olması gibi değişiklikleri içeriyor.

Başbakan Netanyahu, ülke genelinde artan kitlesel protesto ve grevlere neden olan yargı düzenlemesini 27 Mart’ta ertelediğini ancak 2023-2024 bütçesinin Meclis’ten geçmesinin ardından yargı yönetmeliğini tekrar gündeme getireceklerini açıklamıştı. Mayısın sonu.

İktidar geçtiğimiz günlerde muhalefetle müzakereleri bloke edildikten sonra yargı düzenlemesi kapsamında yeniden düğmeye basmıştı.

Hükümet karşıtı protesto hareketi, bu iktidar adımına karşı ülke genelinde protestoları ve sivil itaatsizliği artırmıştı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu