Sağlık

Beyin Sağlığımızı Korumak İçin Bu İpuçlarını Dikkate Alın!

Hem bilişsel hem de fiziksel işlevlerimizi en iyi şekilde yerine getirebilmek için beyin sağlığının korunması gerekir. Ayrıca bu konunun yaşam kalitemizi yükseltmek adına son derece değerli olduğunu söyleyen Nöroloji Uzmanı Dr. Yüksel Dede, “Aslında genel sağlığımızı korumak için yaptığımız her şey beyin sağlığımızı da korumamıza yardımcı oluyor” dedi.

Beyin sağlığımız, yaşam tarzımız, alışkanlıklarımız ve günlük aktivitelerimizle güçlü bir ilgisi olan bir durumdur. Günlük hayatımızda yapacağımız küçük değişikliklerin beyin sağlığımızı korumaya katkı sağlayacağının altını çizen Yeditepe Üniversitesi Koşuyolu Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Yüksel Dede, “Dünya Beyin Günü”nde bu konuda neler yapabileceğimize dair önerilerde bulundu.

Bilişsel ve fiziksel işlevlerimizi sorunsuz bir şekilde yerine getirebilmenin yanı sıra yaşam kalitemizi artırmak için de sağlıklı bir beyne sahip olmamız gerektiğine işaret eden Dr. Dede, beslenmeden uyku sistemine, antrenman alışkanlıklarından tansiyonu kontrol edebilmemize kadar günlük hayatımızdaki birçok unsurun beyin sağlığımızla doğrudan ilişkili olduğunu anlattı.

“AKDENİZ TİPİ TUTUN”

Sağlığımızın temelini oluşturan en değerli unsurlardan biri olan beslenmenin beyin sağlığı için olmazsa olmazlardan biri olduğunu belirten Prof. Dr. Dede, özellikle Akdeniz tipi beslenmenin beyin sağlığının korunmasına etkisinin bilimsel olarak kanıtlandığını belirtti. tecrübe. Dede, bol lifli meyve ve sebze tüketilmesi gerektiğini, tam tahıllar, kuruyemiş ve protein kaynaklarının sürekli kullanılması gerektiğini, omega 3 yağ asitleri güçlü olan balık, ceviz, keten tohumu gibi besinlerin günlük beslenmede mutlaka yer alması gerektiğini söyledi.

“AKTİF BİR HAYAT SÜRDÜRÜN”

Dede, “Egzersiz sırasında kan dolaşımı artar ve beyne daha fazla oksijen taşınır. Egzersiz yapmak ayrıca stresi azaltmaya yardımcı olur. Bu nedenle hangi yaşta olursanız olun mutlaka kendinize uygun bir egzersizi hayatınıza dahil edin. Yürüyüş, koşu, pilates veya başka herhangi bir egzersiz. Önemli olan bunun düzenli hale getirilmesi” dedi.

“GÜNDE 7 SAAT UYMAK ZORUNDADIR”

Vücudun uyku ile kendini yenileyebileceğini ve dinlenebileceğini hatırlatan Uzm. Dr. Dede, kaliteli ve yeterli uykunun beyin sağlığı için vazgeçilmez bir unsur olduğunu belirtti. “Günde en az 7 saat uyumak beynin onarım ve dinlenme süreci için gereklidir. Daha kaliteli bir uyku için öğleden sonra kafein tüketilmemeli, uyumadan önce ağır yemekler yenmemeye çalışılmalı, belirli bir uyku düzeni oluşturulmalı, karanlık, sessiz ve uygun sıcaklıkta iyi bir uyku ortamı sağlanmalıdır.

“STRESİNİZİ KONTROL ETMEYE ÇALIŞIN”

Beyin sağlığı için yapılması gerekenlerin yanında yapılmaması gerekenlerin de olduğunu belirten Dr. Dede, “Kronik stresin beyin sağlığını olumsuz etkilediği biliniyor. Bunu önlemek için yoga, meditasyon, nefes egzersizleri gibi stresle baş etme yöntemlerini kullanmak, hobilere zaman ayırmak ve doğada vakit geçirmek faydalı olacaktır.

“SOSYAL OLUN VE BEYNİNİZİ Zinde TUTMAK İÇİN AKTİVİTELER YAPIN”

Beyni her zaman aktif tutmanın ve bunu sağlarken de zevkli ve tansiyon düşürücü faaliyetlerde bulunmanın önemli olduğunu belirten Dr. Yüksel Dede, “Beyni zinde tutmak için düzenli olarak zihinsel aktivite yapmak önemlidir. Yeni bir dil öğrenmek, kitap okumak, bulmaca çözmek, satranç oynamak, yeni beceriler kazanmak gibi zihinsel aktiviteler beyin sağlığına büyük katkı sağlar.

Bunun yanı sıra sosyal bir hayat yaşamanın, sosyalleşmenin ve farklı insanlarla etkileşim halinde olmanın sağlıklı bir beyin için değerli bir unsur olduğunu belirten Dr. Dede, sözlerini şöyle sürdürdü: “Sosyal etkileşimin, aile ve arkadaşlarla vakit geçirmenin beyin sağlığını olumlu yönde etkilediği biliniyor. Bu nedenle her yaştan ama özellikle yaşlı insanlara yalnız kalmamalarını, farklı ortamlara girmelerini ve beyinlerini aktif tutacak aktivitelerde bulunmalarını öneriyoruz.”

SİGARA VE ALKOLDEN UZAK DURUN

Sadece beyin sağlığı için değil genel sağlığın korunması için de sigara, alkol ve uyuşturucu maddelerden uzak durmak gerektiğini hatırlatan Dr. Dede, “Bu maddelerin kalp ve damar sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerinin yanı sıra kaliteli uyku ve beynin bilişsel işlevleri üzerinde de olumsuz etkileri vardır. Bu nedenle bu alışkanlıklar varsa geç kaldığımı düşünmeden derhal bırakılmalıdır.”

KAFA YARALANMALARINA KARŞI KENDİNİZİ KORUYUN

Son derece değerli ancak bazen gözden kaçan kafa travmasının beyin sağlığı açısından da dikkat edilmesi gereken bir konu olduğunu belirten Dr. Gerekli ve doğru ekipmanları kullanmak ve güvenliği sağlamak her yaştan insan için alınması gereken önlemler arasında yer alıyor.”

KRONİK HASTALIKLARINIZ İÇİN SİPARİŞ DENETİMLERİNİ İHMAL ETMEYİN

Beyin sağlığının genel vücut sağlığı ile yakından ilişkili olduğunun ve genel sağlığın yeterli veya kötü olmasının beyni doğrudan etkilediğinin altını çizen Yeditepe Üniversitesi Koşuyolu Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Yüksel Dede, özellikle kronik hastalığı olan bireylerin sağlık muayenelerini sistematik olarak yaptırmaları gerektiğini belirtti. Dede, “Diyabet, hipertansiyon ve yüksek kolesterol gibi kronik hastalıklar kalp ve damar sağlığının yanı sıra beyin sağlığını da etkileyebiliyor. Bu nedenle kronik hastalıklar kontrol altında tutulmalıdır. Aynı zamanda genel sağlığın kontrolü ve olası sorunların çözümü için düzenli hekim kontrolleri sağlanmalıdır.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

habermaden.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu